Behandeling voor Cheilitis actinica

Behandeling voor Cheilitis actinica

Actinische cheilitis is een gemeenschappelijk huidlaesie dat optreedt op de lip, meestal de onderste lip. Ook wel zonne cheilitis, cheilitis actinica en cheilosis actinica, actinische cheilitis is een precancereuze aandoening die wordt veroorzaakt door chronische blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon of overmatige blootstelling aan ultraviolette zonnebanken of lampen. Actinische cheilitis heeft de potentie uit te groeien tot invasief plaveiselcelcarcinoom. Omdat actinische cheilitis kan niet worden genezen, de beste behandeling is om de aangetaste huidcellen te verwijderen.

Uiterlijk van Actinische cheilitis

De lip verschijnt knapperig of zweren. De crustiness kan zich uitstrekken in de mond. De huid van de lip kan overmatig schilferige of schilferig. Laesies kunnen worden gekleurd rood of wit. De huid van de lip stevig gestrekt, en zal er weinig verschil in textuur en kleur tussen de lip en de omliggende gezichtshuid. De lip kan verschijnen gezwollen en kunnen er witte strepen of strepen die gedurende de onderlip.

Typische Actinische cheilitis Patient

Volgens RDH.com, de Nationale Tijdschriftenbon voor Mondhygiëne Professionals, de meeste patiënten met actinische cheilitis een lichte huid, blanke mannen, van 50 jaar of ouder; mannen zijn twaalf keer meer kans dan vrouwen om actinische cheilitis ontwikkelen. De meeste hebben een geschiedenis van het roken en de meeste hebben een aanzienlijke blootstelling aan de zon, werken buitenshuis als bouwvakkers, vissers en boeren. Patiënten meestal gemeld met laesies een gemiddelde van 2,6 jaar voordat de diagnose.

Laserbehandeling

Actinische cheilitis kan worden behandeld operatief gebruik van de Er: YAG (erbium: yttrium: aluminium: granaat) laser, kooldioxide laser, argon laser en neodymium: yttrium-aluminium-granaat laser. Al deze lasers bevredigende verwijdert de zieke cellen en geeft een goed cosmetisch resultaat zonder lip vervorming en kleine littekens, een korte herstelperiode en geen verlies van gevoel.

Foto-dynamische therapie

In foto-dynamische therapie of PDT wordt een lichtgevoelige chemische topisch op de lip laesies of toegediend aan de patiënt intraveneus. Dan is de laesie wordt bestraald met een laser of een speciale lamp, waardoor het lichtgevoelige materiaal aan te vallen en te doden de laesies. De methode is curatieve, zolang de laesies op het oppervlak van de lip plaats diep in lipweefsel en geeft een goed cosmetisch resultaat met weinig littekenvorming.

Cryochirurgie Behandeling

Cryochirurgie betreft het bevriezen van de lip letsels met vloeibare stikstof. De extreme koude vernietigt de zieke cellen. De werkwijze is effectief bij het verwijderen van de lesies en laat geen littekens.

Elektrocauterisatie Behandeling

Elektrocauterisatie gebruikt een draagbare elektrode die een hoge spanning en hoge frequentie geeft een elektrische wisselstroom in de laesie, het doden van de cellen met warmte. De techniek is effectief bij het verwijderen van de zieke cellen, maar kan een litteken.

Scalpel Vermilionectomy

Scalpel vermilionectomy omvat het verwijderen van de aangetaste cellen door scheren de stippellijn soms de gehele rand. De behandeling is effectief, maar kan littekens achterlaten. De nieuwer-state-of-the-art Mohs micrografische chirurgie verwijdert een huidlaag tegelijk minimaliseren littekens en waarbij een goed cosmetisch resultaat.