Bacteriële Huiduitslag

Bacteriële Huiduitslag

De menselijke huid is vol met bacteriën. De meeste microben zijn onschadelijk, maar wanneer ze erin te maken langs taaie huidplaat een mens, kunnen ze jeukende en ontstoken huiduitslag. De meeste huidinfecties worden veroorzaakt door Staphylococcus en Streptococcus bacteriën en uitgehard met tijd en dosis antibiotica. Ernstige infecties kan worden voorkomen door het schoonmaken van wondjes en schaafwonden wanneer ze zich voordoen, en door veelvuldig handen wassen.

Impetigo

Vaak voor bij jonge kinderen, is deze uitslag meestal veroorzaakt door stafylokok bacteriën, met een kleiner percentage van infecties veroorzaakt door streptokokken bacterie. Mensen met impetigo algemeen ontwikkelen rode uitslag rond de neus en mond met blaren die uiteindelijk barsten en droog, waardoor een geelbruine korst. Impetigo is zelden ernstig, maar het is besmettelijk. De uitslag kan worden behandeld met antibiotica zalven voor de huid of met orale antibiotica. De blaren zijn oppervlakkig en geen littekens achter.

Cellulitis

Strep stafylokok bacteriën of diepere huidinfecties, zogenaamde cellulitis veroorzaken. Huid gezwollen, rood en warm worden weergegeven en de uitslag kan zich snel verspreiden. Mensen met cellulitis kan ook koorts hebt. Unlike impetigo, cellulitis is niet besmettelijk omdat de diepere lagen van de huid aantast. Mensen met cellulitis moet een arts te raadplegen voor orale of intraveneuze antibiotica, of ze riskeren een gevaarlijke bacteriële infectie in het lichaam.

Infecties van de haarzakjes

Wanneer stafylokok bacteriën in een haarzakje, kunnen ze een jeukende huiduitslag genaamd folliculitis veroorzaken. Dieper infecties rond de haarzakjes zijn steenpuisten genoemd, of kookt, en kan pijnlijk en warm zijn. Een verzameling van kookt in hetzelfde gebied is een karbonkel genoemd. Een kook kan opruimen op zijn eigen als het gebied schoon en droog wordt gehouden, maar carbuncles hebben meer kans om de zorg van een arts nodig hebben om af te voeren van de besmette vloeistof.

Zeldzame, maar gevaarlijke infecties

Veel bacteriële huiduitslag duidelijk op hun eigen, maar een paar zeldzame rassen altijd de zorg van een arts nodig hebben. Zij omvatten ziekten zoals Methicilline-resistente Staphylococcus aureus, ook wel bekend als MRSA. Zoals de naam al doet vermoeden, stafylokok bacteriën veroorzaken deze huiduitslag, maar deze specifieke bacteriën zijn resistent is tegen veel antibiotica. Een andere ernstige ziekte ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door Borreliabacterie doorgegeven aan mensen door teken. De eerste tekenen van de ziekte zijn onder andere een karakteristieke roos huiduitslag, en indien onbehandeld kan leiden tot blijvende neurologische schade.